maanantai 2. marraskuuta 2009

Wikityttää


Tein juuri ensimmäisen artikkelini Wikipediaan. Siinä on varmasti todella paljon puutteita ja otankin tämän oppimisprosessina.

Olen erittäin tyytyväinen kurssiimme “Vapaiden ja avointen oppiresurssien tuottaminen”. Se on toiminut inspiraation ja opiskelun lähteenä heti alkumetreiltään. Ohjaajilla tuntui välillä olevan vähän huono omatunto siitä, että muut työt olivat vieneet heiltä aikaa kurssilta. Mielestäni saattoi käydä onni onnettomuudessa, sillä se kannusti kaikkia kurssilaisia omatoimisuuteen.


En tiedä toiminko kaikkien taiteiden sääntöjen mukaisesti, mutta Wikipedia vaikutti varsin selkeältä ja käyttäjäystävälliseltä medialta. En vielä tiedä onko olemassa jo valmiit käytännöt ja säännöt linkkien ja lähteiden suhteen. Varmaan saan siitä palautetta sosiaalisen median periaatteiden mukaisesti. Olen todella tyytyväinen, jos joku/jotkut innostuvat täydentämään, muokkaamaan ja korjaamaan artikkeliani.


Linkittäessäni artikkelia huomasin, että sinne voisi lisätä vielä paljon sisältöä. Jos artikkeli hyväksytään, lisäilen sinne varmaan pikkuhiljaa asioita.


Tekemällä oppiminen (John Deweyn suuntaan) tuntuu olevan ainakin minulle yksi parhaista oppimisen muodoista. Näin on myös oppilaitteni (autismiopetus) suhteen. Monesti ajattelen, että meidän opetuksellamme voisi olla paljon annettavaa myös yleisopetuksen puolelle.


En tiedä onko tämä yleinen tilanne, mutta olen mielenkiinnokseni huomannut, että sosiaalisen median käyttö ei välttämättä olekaan kiinni iästä (digitaalisia natiiveja ehkä lukuunottamatta). Olen itse jo 52 v. ja joskus tuntuu, että edustan koulussani sitä kaikkein radikaaleinta uudistuslinjaa.


Vanha pieru uusilla mausteilla!


8 kommenttia:

  1. Kuubalainen rumba näytti jonkinmoisen wikipediaanin ynnä aihepiiriin nähden totaalisen maallikon silmin hyvältä. Vielä kun lisäät tekstiin asianomaisiin kohtiin viitteet <ref> </ref> (näiden väliin normaali tekstiviite) ja Viitteet-otsikon alle {{viitteet}}-kentän, niin viittauspuoli on kunnossa. Punaisia linkkejä on aika paljon, mutta se taas ei ole Sinun vikasi, vaan suomenkielinen Wikipedia ei ole edennyt tuohon suuntaan riittävästi. Korjaantuu aikaa myöten - joku saattaa niitä tällä välin karsia, mutta siitä ei kannata pahastua.

    Kannustavin terveisin

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Oli kannustava kommentti! Ajatuksenani on jatkaa juuri noista punaisista linkeistä ja tehdä niihin lisää sisältöä. Aihepiiri on minulle läheinen.

    Yritän vielä korjata tuon linkkeihin liittyvän puutteen ja ehkä lisään niihin vielä lisää. Kiitos hyvistä ohjeista!

    VastaaPoista
  3. Tosi kivaa, kun netissä on kaltaisiasi rajanylittäjä-digittäjäradikaaleja! MediaWiki (eli wikiohjelma, jota Wikipedia käyttää), ei ole ihan helpoimmasta päästä ja sitten yllättävää on se, miten nopeasti jotain omaa käydään muokkaamassa ja korjaajarobotti-ohjelmat korjaavat väärin laitettuja linkkejä yms.

    Some-juttuja oppii aika vähän sivusta seuraamalla. Syteen ja saveen vaan!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Anne!

    On kiehtovaa oppia uutta ja opettajana itse aina muistutan oppilaita siitä, ettei virheiden tekemisessä ole mitään pahaa. Niitä tekemällä oppii parhaiten! Sitten, jos vielä opettaa oppimansa eteenpäin, oppimisprosessi senkuin syvenee.

    Opettajana on myös hyvä joutua/päästä aina välillä myös oppilaan asemaan. Huomaa, kuinka vaikeaa se on ja miltä tuntuu saada kritiikkiä osakseen.

    Olen joskus pitänyt joitain kursseja opettajille ja olemme kyllä siitä haasteellisimmasta päästä opetettavia. Olemme tottuneet olemaan koko ajan äänessä ja hiljaa kuunteleminen on kyllä haastavaa. Hyvänä puolena on aktiivisuus.

    On todella nautinnollista itse yrittää ratkaista uuden välineen tuomia ongelmia ja löytää ratkaisu. Jos sitä ei tunnu löytyvän, niin ainakin Wikipediassa tuntuu apu olevan lähellä. Toimii!

    VastaaPoista
  5. Todella upea juttu!
    Kyllä ainakin näissä asioissa tekemällä oppiminen on se ainut tapa (sama se on diginatiiveillakin, mutta heillä se kulkee käsi kädessä kaiken muun oppimisen kanssa)
    Vaikka aikaa tuhraantuukin niin seuraavalla kerralla ja jopa aivan toisessa ympäristössä opitusta onkin taas hyötyä.

    Löysin itsellenikin loistavan Wiki-artikkelin, jota täytyy alkaa täydentää. Joku oli jo aloittanut pienen pätkän japanilaisista ristikoista, mutta siihen saa vielä aikaa kulumaan paljon. Onneksi joululoma on kohta ovella

    VastaaPoista
  6. Minulla on myös mielessä Wikipedian täydentäminen ja ajattelin myös käyttää joululomaa tähänkin tarkoitukseen. Sharing is loving, loving is sharing!

    VastaaPoista
  7. Huhuh, ensimmäiseksi wikiartikkeliksi Kuubalainen rumba -artikkelisi on kyllä todella kovatasoinen.

    Minulla wikipuuhani ovat olleet lähinnä siivoilua ja faktojen tarkastusta, wikitonttuilua. Voisi kyllä ihan tutkimisen ilosta ottaa asiaksi perehtyä johonkin nyt pinnallisesti tuntemaani aiheeseen sen verran hyvin, että siinä samalla tulisi kirjoiteltua aiheesta kohtuullinen wikiartikkelin alku.

    VastaaPoista
  8. Wikiartikkelien luominen voisi myös olla aika tehokas opiskelun muoto. Sitä voisi tehdä yhtä hyvin yhteistoiminnallisesti tai sitten itse opiskellen. Lähdekirjallisuuden tutkiminen, sieltä olennaisen sisällön löytäminen ja sitten varsinainen artikkelin kirjoittaminen vaativat syvällistä asiaan paneutumista. En tiedä onko tätä sovellettu jossain opinahjossa. Voisi olla hyvä idea.

    Wikitonttuilu oli mulle ihan uusi termi. Todella tärkeää tuo wikitonttuilu! Näen sen aivan yhtä tärkeänä tehtävänä kuin varsinaisten artikkelien kirjoittamisen. Wikipedian laadun ylläpito on tärkeää sen tulevaisuuden kannalta.

    VastaaPoista