sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

TIETY - Tietotyötutkinnon kouluttajakoulutus





Pitkän hiljaisuuden jälkeen innostuin taas kirjoittamaan blogia uudestaan TIEKEN (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus) TIETY - Tietotyötutkinnonkouluttajakoulutuksen myötä. 


Meillä oli kaksi lähipäivää 24. ja 25.3.2011 ja sitä edelsivät kaksi etätehtävää "Tietoyhteiskuntataidot ennen, nyt ja tulevaisuudessa" sekä HOPS. Verkkotyöskentely-ympäristönä toimii Moodle. Koko kurssin ajan tehdään oppimispäiväkirjaa, jonka voi toteuttaa dokumenttina,  wikinä, blogina tai muulla valitsemallaan tavalla. Ajattelin itse käyttää yhdistelmää Moodlen oma blogi ja Bloggerin blogi. 


Lähipäivät olivat intensiivisiä aikataululla 9.00-16.00, jonka katkaisivat vain ruokatauot ja kouluttajien muistaessa kahvitauot. Aika meni kuitenkin kuin siivillä. Molempina päivinä huomasin ihmetteleväni sitä, kuinka kello saattoi olla jo 16.00 päivän päätteeksi. Mukaan mahtui paljon intensiivistä keskustelua, mutta myös perinteisiä kalvosulkeisia. Ehdotonta herkkua opiskelussa oli verkostoitumisen lisäksi käytännön tehtävät. Näitä mahtui kahteen päivään tasan kaksi. Ensimmäinen oli Mindmap:in tekeminen Mind42 -palveluun ja toinen vapaavalinteisin välinein tehty esitys. Minun kohdallani se oli "Tiedonhaku putkimiehille" -Google Docs:iin pienryhmässä yhteisöllisesti tehty esitys. Learning by doing on edelleenkin se kovin juttu. Toivottavasti sitä on enemmän tulevissa lähipäivissä. 


Teoria on ihan yes, mutta kasvatustieteitä opiskelleena ja opiskelevana tuntui vähän ajan tuhlaamiselta. Teoreettisen tiedon voisi mielestäni aivan hyvin opiskella itse ja keskityttäisiin käytännön toteutuksiin. Ne ovat kuitenkin ratkaisevassa asemassa siinä vaiheessa, kun alamme "myydä" näitä asioita kollegoillemme. Jos ei meillä ole hyviä ja käytännönläheisiä ratkaisuja esittää opettajakollegoillemme, innostus rupsahtaa kyllä hyvin nopeasti. Näin uskallan väittää.


"Tiedonhaku putkimiehille" -esityksen tekeminen Google Docs:iin oli todella mieluisa kokemus. Teimme sitä viisihenkisellä ryhmällä kolmella läppärillä yhtä aikaa. Huomasin, että kasassa oli todella valioporukka. Tulosta syntyi alta aikayksikön: Valmis laadukas esitys sosiaalisen median ja verkon hyväksikäytöstä putkimiehen näkökulmasta. Esityksessä käytiin läpi Tiedonhaun tekniikat, eri lähteiden käyttäminen tiedonhaussa, tiedon arvioiminen ja kriittinen medialukutaito sekä tiedon hallinta ja varastointi. 


Mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea tästä vielä kehittyy... Mahdollisesti tämä koulutus antaa vain ympäristön, jonka pohjalta varsinaiset kovat jutut syntyvät kurssilaisten omin voimin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti