sunnuntai 20. toukokuuta 2012

SomeTime KISS 2012 - TUNNE TAHTO TOIMINTA TIETO TAITO
Osallistuin toista kertaa SomeTime -tapahtumaan. Edellisessä SomeTime2011 -tapahtumassa meni kaksi päivää flow-tilassa. Tällä kertaa tunne, tahto, toiminta, tieto ja taito yhdistyivät onnellisessa yhteisöllisessä somesukukokouksessa Briim Center:ssä (Eteläesplanadi 20, 00100 Helsinki). Paikka oli oivallinen tai pitäisikö sanoa aivollinen tälle uskomattoman hienolle tapahtumalle. Luovaa energiaa oli tajuton määrä liikenteessä ja koko päivä sujui ideoiden, oivallusten, kriittisen ajattelun ja visioiden salamoinnissa.

TUNNE


Kuvaajat kohtaavat. Kameran takana Pauliina Mäkelä.

Heti ovesta sisään astuessani pääsin sisälle lämpimään SomeTime -ilmapiiriin. Pauliina Mäkelä osana vastaanottoryhmää antoi halauksia ja toivotti tervetulleeksi. Eteneminen tilassa sujui todella hitaasti, sillä paikka oli täynnä somesukulaisia ja some-tyyliin keskustelu lähti heti käyntiin. 

Somesukulaiset tapaavat

Kävin äkkiä alakerrassa vaihtamassa ulkovaatteet pois ja laitoin taiteellisesta asetelmasta löytyvät sisäkengät jalkaan. Sitten äkkiä ylös niin, etten menettäisi sekuntiakaan tästä ainutkertaisen luovasta tapahtumasta. Aivokuntokeskuksen inspiroivat puitteet antoivat tapahtumalle vielä aivan omanlaistaan väriä.

TAHTO


Uskomaton voimainponnistus talkoohengessä

SOMETU-verkoston ihmisillä on aivan käsittämätön kyky luoda uusia ideoita ja kehittää niitä sekä voimakas tahtotila toteuttaa ne. Jo ennakkovalmisteluihin osallistui useita sometulaisia. Yksi upeista jo ennakkoon syntyineistä tuloksista on sometime.fi -web-sivusto.   Sivustoon kannattaa tutustua. Se on visuaalisesti todella upea ja sieltä löytyy monenlaista mielenkiintoista asiaa liittyen SomeTime -tapahtumaan ja sen valmisteluun. Yhdessä blogikirjoituksessa ei pääse kuin vähän raapaisemaan pintaa tapahtuman aktiviteeteista. Onneksi tilaisuutta dokumentoitiin monella tavalla samanaikaisesti monia eri sosiaalisen median välineitä hyväksi käyttäen. Hashtagit #sometime2012 ja #somebriim voivat auttaa materiaalin löytämisessä.  

KALAMALJA


Kalamalja

Pääsin ensimmäistä kertaa osallistumaan kalamaljaan. Olo oli todella kuin akvaariossa. Välillä sai katsoa kaloja ja välillä taas itsestä tuli kala. Todella toimiva keskustelun muoto! Saimme kuulla erilaisia ajatuksia erilaisista lähtökohdista, mutta tässä muodossa ne eivät jääneet irrallisiksi heitoiksi vaan olivat osa jatkuvasti muokkautuvaa kokonaisuutta. Oli innostuneita, kriittisiä, asiantuntevia, promotoivia ja syvällisiä puheenvuoroja. Puhujat vaihtuivat koko ajan keskiössä ja tilanne eli koko ajan hetkessä. 

TUNNE TAHTO TOIMINTA TIETO lisätään TAITO

Irmeli Aro (@connectirmeli) oivalsi laittaa seinälle neljä voimasanaa TUNNE TAHTO TOIMINTA TIETO. Useat puhujista tarttuivat näihin sanoihin ja Janne Ruohisto lisäsi niihin TAIDON, jonka Irmeli kävi Jannen puheen aikana ripustamassa (vrt. ylläolevaa kuvaa ensimmäiseen kuvaan blogissa).

Irmeli omassa puheenvuorossaan kiteytti hienosti kalamaljan ja SomeTime-tilaisuuden näihin sanoihin, jotka Oskari Niitamo heti tviittasi:

Eija Kalliala kuvaa kalamaljan tapahtumia perusteellisemmin oivaltavassa blogikirjoituksessaan: Kalamalja ja muuttuva koulu.

AKKUJEN LATAAMINEN


Anne Rongas inspiraation vallassa

Aika meni kuin siivillä, mutta energiaa kului ja täytyi ladata akut myös meiltä somenoideilta. Susanna Heikkinen oli tehnyt aivan mahtavan ennakkovalmistelun varaamalla meille paikkoja eri lähiravintoloista ja jopa tilaamalla valmiiksi ruokia. 

Itse päädyin menemään Teatterin grilliin mahtavassa porukassa. Keskustelu lähti käyntiin jo ennen kuin ehdimme istua alas ja nautimme sekä todella hyvästä ruoasta että ennen kaikkea inspiroivasta someseurasta. Anne Rongakselle tuli insipiraatio esitellessään iPad-appeja ja hän piirsi kuvan sometime2012 -tapahtumasta ja somesukulaisista. Tietysti hän jakoi sen heti Twitterissä:

Ruoka oli sekä herkullista että kauniisti aseteltua:Aika vain kului jotenkin käsittämättömän nopeasti, vaikka ruokailuun oli varattu kaksi tuntia ja pian meillä oli jo kiire takaisin.

TOIMINTA

Ruokailun jälkeen vuorossa olivat Open Space -sessiot ja workshopit. Olimme yhdessä Anne Rongaksen ja Irmeli Aron kanssa valmistelleet näkymättömän oppimisen työpajan

Alustuksena pidin pikaisesti lyhyen esityksen humanistisista taidoista ja knowmad -ideasta. Alla SlideShare-esitys alustuksesta:

Esityksen lopussa on QR-koodi, joka johdatti osallistujat tähän linkkiin. Sieltä löytyivät ohjeet ryhmille jne. Samalla se oli toiminut meille suunnitteluwikinä valmisteluvaiheessa. Se on osa isompaa Näkymätön oppiminen -sivustoa Wikiopistossa. 


QR-koodiarvoitusta ratkaisemassa

QR-idea tuntui tälläkin kertaa toimivan hienosti. Olin aikaisemmin soveltanut samaa ideaa Sometun Näkymättömässä pikkujoulussa. Tälläkin kertaa mobiililaitteet pääsivät kovaan käyttöön QR-koodiarvoituksen ratkaisemisessa.

TIETO


Ryhmät muodostuvat

Tällä kertaa tehtävänanto oli aikaisempaakin vapaampi. Ryhmät saivat muodostua vapaasti ja ne saivat myös valita tehtävänsä (tai paremminkin aiheensa) vapaasti. Ryhmillä oli valittavanaan neljä aihesisältöä ja yksi vapaamuotoinen (Heikki Hallantie toi siihen oman ideansa, joka odottaa tulevaa rakentamista).

Tietoa lähdettiin rakentamaan seuraaville sivustoille:

  1. Muuttuva koulu (idea nimeen tuli samannimisestä Anne Rongaksen perustamasta Ning-ryhmästä ja blogikirjoituksesta)
  2. Muuttuva luokkahuone
  3. Muuttuva oppisisältö (alunperin oppimateriaali) Tämä kohta jäi odottamaan tulevaisuuden rakentajia
  4. Muuttuva arviointi Tämä kohta jäi odottamaan tulevaisuuden rakentajia
  5. Minkälainen on uuden koulun palautejärjestelmä (Heikki Hallantien oivallus) Myös tämä kohta jäi odottamaan tulevaisuuden rakentajia


Ryhmä rakentamassa tulevaisuuden koulua


Millainen on tulevaisuuden koulu?

Molemmat syntyneet ryhmät valitsivat Muuttuva koulu -aiheen. Tauon jälkeen keskustelimme vapaamassa muodossa myös muuttuvasta luokkahuoneesta ja monista muista oppimisen muuttumiseen liittyvästä aiheesta. 

TAITO


Irmeli Aro ja Anne Rongas - taidokkaat ja syvälliset

Irmeli Aro ja Anne Rongas pitivät jatkuvasti yhteyttä verkostoihin ja inspiroivat ryhmiä Näkymättömän oppimisen workshopissa. Hashtaginä toimi #avoinvisio. Kun syvällinen luova ajattelu ja näkemys yhdistetään taitoihin käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa innovatiivisesti, syntyy tunnetta, tahtoa, toimintaa, tietoa ja taitoa, jotka muuttavat toimintakulttuureita ja todellisuutta vastaaman tulevaisuuden haasteisiin.

Prosessi ei jää tähän vaan se jatkuu AVO-hankkeen ja SOME-verkoston Qelluntaissa ja Open Knowledge -festivaaleilla Helsingissä 17. - 22.9.2012. 

LopuksiTässä blogissa on kerrottu vain pieni osa siitä kaikesta, mitä SomeTime KISS 2012 -tapahtuman aikana tapahtui. Verkosta löytyy onneksi materiaalia tapahtumaan liittyen. Mainitsen tässä muutamia: 


Tässä siis vain muutamia esimerkkejä. Haluan vielä lopuksi antaa erityiskiitoksen Jesse Soiniselle, joka mahdollisti monia asioita ja on jatkuva inspiraation lähde samoin kuin moni muu, joka nyt jäi mainitsematta. Odotan jo innolla ensi vuoden SomeTime -tapahtumaa. Sinne pitää osallistua!


1 kommentti:

  1. Kivalta tuntuu, että 5T / 8T leviää omia aikojaan verkossa ja reaalitodellisuuden sovelluksissa ;)

    http://tahti.blogspot.fi/p/5t-3d.html

    VastaaPoista